Een opleiding in muziek start bij de vLS

Wist u dat wij binnen de vLS ons eigen talent opleiden? Om de toekomst van onze muziekverenging veilig te stellen investeren wij dan ook in goed muziek onderwijs. Ieder individu dat start binnen de vLS krijgt een individueel opleidingsplan, afhankelijk van de wensen en behoeften. Starten met muzieklessen betekent vaak hard werken. Echte talenten gaan volledig voor de muziek. Door onze eigen talenten op te leiden op een kwalitatieve en professionele manier houden we de korpsen op voldoende sterkte. Daar bieden we diverse opleidingen voor met professionele docenten.

HaFaBra opleiding
HaFaBra is een uitdrukking, die wordt gebruikt als verzamelnaam voor de verschillende types blaasorkesten. HaFaBra is een samenvoeging van harmonie, fanfare en brassband. Meestal worden drumbands ook tot de HaFaBra-wereld gerekend. Ook wordt HaFa gebruikt voor alleen harmonie-orkesten en fanfares. Wanneer een leerling van een muziekvereniging, harmonie, fanfare of brassband, muzieklessen op een blaasinstrument volgt, kan hij of zij vaak na een aantal jaren een HaFaBra-examen doen. Deze examens zijn er in vier oplopende gradaties van moeilijkheid: A, B, C en D. De opleiding en de examens vinden plaats onder toezicht van de landelijke organisatie Stichting Certificering Kunsteducatie en Amateurkunst.

Op het moment van het eerste examen A bespeelt de leerling een muziekinstrument op beginnersniveau. Heb je binnen de vLS je A-diploma behaald, dan kan je meespelen met de Jong vLS. Ben je bezig met je A-diploma te halen, dan speel je mee in het leerlingen-orkest om samen muziek mee leren te maken.

Welk instrument leer jij bespelen?

Slagwerk

Onze slagwerkers lopen altijd voorop in de band en spelen alle nummers aan elkaar. Afhankelijk van je muzikale kunnen kies je binnen het slagwerk voor cymbals, de grote trom of de kleine trom, ook wel snare drum genoemd. Heb jij ook zin om in showfanfare-verband te drummen samen met anderen. Kom dan in de slagwerkgroep van de vLS!

Trompet

Met zijn heldere klank kom je de trompet bijna overal tegen bij feestelijkheden, concerten, optochten, herdenkingen bij monumenten, maar ook in de harmonie, fanfare tot en met bandjes en combo´s. Bij het spelen van de trompet ben je zeker dat je altijd de melodie speelt. Een goede keuze! En je wordt er ook nog eens vingervlug van.

Trombone

De trombone is een blaasinstrument dat tot het zware scherpe koper behoort. De trombone is familie van de trompet en in de meest voorkomende vorm is deze tweemaal zo lang als de B♭-trompet. Deze trombone werkt niet op basis van handgrepen, maar door het het uitschuiven van de buis verandert de toonhoogte. Lijkt jou dit ook cool? Start met trombone spelen.

Dwarsfluit

Wist jij dat een dwarsfluit wordt gerekend tot de houtblazers en niet tot de koperblazers? Dit heeft namelijk niets te maken met het materiaal maar de manier waarop de klank wordt geproduceerd. Net als bij een hobo of een klarinet kan je op een dwarsfluit met 10 vingers volledig chromatisch spelen. Vind jij het ook leuk om dwars te spelen?

Saxofoon

Een van de meest gebruikte blaasinstrumenten in de muziek is de saxofoon, uitgevonden door Adolf Sax. Een mooi maar onderhoudsgevoelig instrument, dat je eenvoudig kan leren. Je speelt al snel leuke liedjes. Er zijn verschillende soorten saxofoons. De altsax en tenorsax worden het meest gebruikt. Word jij de nieuwe Candy Dulfer?

Bariton

Een belangrijk instrument in de fanfare is de bariton en wordt tot het zware koper gerekend. De warme klanken van de bariton kunnen zowel hoog als laag zijn. Hij kan daarom zowel voor solistische melodieën als tegenmelodieën worden gebruikt. Het is daarnaast een eenvoudig te hanteren instrument met enige omvang. Krijg jij hem in bedwang?

Sousafoon

De sousafoon behoort tot het zware koper. Het is een opmerkelijke verschijning in shows en straatparades. Je ziet ze vaak van ver aankomen. Met de zware basklanken geeft het extra warmte aan onze muziek. Ben je geïnteresseerd in het spelen van deze zeer stoere sousafoon? Laat het even weten, dan bekijken we of er een beschikbaar is.