It was Wicked (2012-2014)

Wicked gaat over twee jonge heksen in opleiding, Glinda en Elphaba. Zij ontmoeten elkaar op de ‘Shiz Universiteit’. De eerste kennismaking verloopt niet zo soepel en het is tussen Glinda en Elphaba haat en nijd.

Glinda krijgt de aandacht van een niet zo’n aantrekkelijke jongen die tot zijn oren verliefd is op haar. Hij wil alles voor haar doen. Om van zijn ‘gezeur’ af te zijn vraagt Glinda hem om naar het bal te gaan met Nessarose, met als reden dat het zielig is dat niemand haar vraagt en Glinda haar hart dat niet aan kan. Uiteraard doet de jongen dat. Elphaba wil iets terug doen voor Glinda omdat zij ervoor heeft gezorgd dat haar zusje een leuke avond heeft gehad met een jongen. Ze zorgt er uiteindelijk voor dat Glinda en zijzelf worden toegelaten tot de speciale toverlessen van Madame Morrible. Dat is een hele eer. Dit is het moment dat het tij keert en de relatie van Elphaba en Glinda beter wordt. Samen trekken zij op en beleven zij samen van alles in onder andere de toverschool en Smaragstad.

Bij de Wizard of Oz gebeurt er iets vervelends. Hij blijkt een leugenaar te zijn zonder toverkrachten. Hij heeft via allerlei omwegen, onder andere via Madame Morrible, Elphaba met haar toverkrachten naar hem gelokt om haar te gebruiken om zijn gemene plannen verder uit te werken. Als Elphaba hier achter komt vlucht ze. Glinda blijft achter. Zij kiest uiteindelijk voor haar eigen reputatie in plaats van te kiezen voor Elphaba. De Wizard en madame Morrible zijn woedend en verkondigen aan alle inwoners dat Elphaba een kwade heks is. Er wordt angst gezaaid.

Elphaba echter laat het er niet bij laten zitten en wil de gemene plannen van de Wizard bestrijden. Daarom laat zij haar gezicht nog een keer zien. Dit gaat helemaal fout en uiteindelijk wordt ze gevangen genomen door de bewakers van de Wizard. Maar daar is prins Fiyero die haar redt en haar laat ontsnappen en geeft zich daarna over. De menigte wil hem doden. Elphaba zorgt er met een speciale spreuk voor dat Fiyero geen pijn voelt en verandert in een vogelverschrikker. Elphaba zoekt nog snel Glinda op en samen bevestigen zij hun vriendschap, Elphaba vraagt of Glinda de macht over wil nemen in Oz. Daarna verdwijnt ze door een emmer water die over haar heen wordt gegooid waardoor ze smelt. Fiyero, als vogelverschrikker, vindt Elphaba uiteindelijk in de kelder van het huis waar zij de emmer water over haar heen kreeg. Samen vluchten ze en laten zich aan niemand meer zien. Glinda neemt de macht over in Oz en viert met de inwoners de ‘dood’ van de slechte heks.

Deel 1 "No One Mourns the Wicked"

"Niemand rouwt om de heks" In dit deel wordt het nummer ”No one mourns the Wicked” gespeeld. We kijken in dit nummer naar het einde, de finale, van het verhaal van Wicked. Het moment waarop Glinda met de inwoners van Oz de dood van de ‘gemene heks’ Elphaba viert.

Deel 2 "Dear Old Shiz / The Wizard and I"

"Lieve oude Shiz / De tovenaar en ik". Het tweede deel gaat over de periode op de Universiteit Shiz. Het moment waarop Glinda en Elphaba elkaar ontmoeten. Daarna gaat de muziek over naar het nummer “The Wizard en I”. Elphaba fantaseert over een ontmoeting met de Tovenaar van Oz, een wens van elke heks in opleiding. Op dat moment weet ze nog niet van alle gemene plannen van de Tovenaar.

Deel 3 "Defying Gravity / The March of the Witch Hunters"

"Ik lach om zwaartekracht / De opmars van de heksen jagers” In het nummer “Defying Gravity” vlucht Elphaba weg bij de Wizard of Oz en laat zij Glinda achter omdat zij niet mee wil. Elphaba gebruikt op dat moment haar toverkrachten en stijgt uit boven de zwaartekracht: ze vliegt. Ze belooft dat zij het kwade van de Tovenaar van Oz gaat bestrijden. De inwoners die haar als ‘slechte heks’ zien bereiden een heksenjacht voor om Elphaba om te brengen, “The march of the Witch Hunters”.

Deel 4 "No Good Deed / For Good"

"Geen goede daad / Voor altijd" In deel vier komen een aantal nummers samen. “No good Deed” gaat over Elphaba, na al haar goede bedoelingen wordt ze neergezet door de menigte als een ‘slechte heks’. Dit accepteert ze uiteindelijk als haar lot. Voordat Elphaba voor een ieders oog verdwijnt zoekt zij Glinda nog één keer op. Samen bevestigen zij hun vriendschap in het nummer “For Good”.

Bekijk hier de volledige show (WMC 2013)